Vóór en dóór jongeren die zich inzetten voor jongeren en andere groepen in de samenleving
Missie
De stichting XpressUrself
Missie
1. Burgers en m.n. jongeren via educatie te (laten) stimuleren tot (democratische) participatie en actief burgerschap door inzicht te bieden en ervaring te laten opdoen met het gezamenlijk (via democratische processen) vinden van oplossingen voor sociale, culturele, maatschappelijke en politieke vraagstukken op lokaal, provinciaal, nationaal en internationaal niveau.
2. Het (laten) organiseren van lokale (gemeentelijke en provinciale), nationale en internationale activiteiten en projecten voor jongeren.
3. Burgers/jongeren inzicht te geven in de Europese samenwerking, de democratie en rechtsstaat van (lidstaten van) de Europese Unie, haar politiek-bestuurlijke processen en institutionele structuren en besluitvormingsprocessen.
4. Maatschappelijke bewustwording te ontwikkelen en te bevorderen bij burgers/jongeren en burgers/jongeren te stimuleren en ze gelegenheid te geven via verschillende trajecten en projecten om via bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, maatschappelijke stages en dergelijke een actieve bijdrage te leveren aan de maatschappij/samenleving.
5. Het ontwikkelen van daarbij horende vaardigheden, het creëren van algemeen politiek bewustzijn en het ervaren van sociale en culturele uitwisseling tussen burgers/jongeren van verschillende nationaliteiten en/of afkomstig uit verschillende culturele tradities.
6. Het (laten) verrichten van alle verdere handelingen die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.
Middelen
De Stichting tracht haar doel onder meer te bereiken door:
-
het creëren van oefenplaatsen (gesimuleerde, waarheidsgetrouwe situaties die zich in de samenleving voordoen) in het kader van burgerschap die burgers/jongeren voorbereiden op hun deelname aan de democratische samenleving
-
het (laten) organiseren van simulaties van het (Europees) parlement, provinciale staten, gemeenteraden of evenementen van gelijke strekking waardoor deelnemers geplaatst worden in de rol van parlementariër, voorzitter, bestuurder, journalist of beleidsmaker
-
activiteiten en educatieve projecten te (laten) organiseren die burgers/jongeren betrekken bij de rechtsstaat en de democratie op lokaal, nationaal en Europees niveau
-
het betrekken van burgers/jongeren bij activiteiten die hen in staat stellen om te spreken met leeftijdsgenoten over politieke, maatschappelijke, sociale en culturele kwesties met als doel burgerschap te ontwikkelen en/of verder te versterken (oefenplaats voor volwassenheid)
-
het ondersteunen van burgers/jongeren in het verbeteren van hun vaardigheden, m.n. mondelinge en schriftelijke vaardigheden om zo een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van zelfbewuste en mondige jongeren die volwaardig, hun actieve deelname aan de maatschappij kunnen vormgeven
-
het betrekken van burgers/jongeren bij activiteiten die verband houden met de uitvoering van de doelstelling
-
samenwerking met aanverwante of relevante organisaties en al hetgeen dat nuttig of nodig kan zijn voor de maatschappelijke en organisationele inbedding van de Stichting.
De doelen en middelen zijn met opzet vaag gesteld om ervoor te zorgen dat er handelingsvrijheid en mogelijke activiteiten altijd passen of passend gemaakt kunnen worden.
Vaststaand uitgangspunt: XpressUrself bestaat door jongeren die zich inzetten voor jongeren en alle andere groepen in de samenleving / We richten ons op jongerenparticipatie georganiseerd en uitgevoerd door jongeren (voor jongeren en oudere jongeren)
Vraag gezien het vervolg: alleen voor jongeren? Dan is de participatie in de samenleving heel beperkt.
Dat betekent dat jongeren in principe alle activiteiten bedenken, ontwikkelen en uitvoeren, daarin ondersteund door een enkele “oudere volwassene” die een coachende heeft of werkzaamheden uitvoert die passen bij de aard van het werk en/of de vereisten van buitenaf, omdat de andere betrokken partij (nog) niet gewend is aan het (onder)handelen met jongeren.
Met welke middelen gaan we onze doelen bereiken
Op de lange termijn is XpressUrself een netwerk waarin jongeren van allerlei culturele en sociale achtergronden en alle leeftijden en opleidingniveaus
-
hun vragen kunnen stellen,
-
hun behoeften kenbaar kunnen maken,
-
hun talenten kunnen ontdekken,
-
hun vaardigheden kunnen ontwikkelen
-
en al datgene kunnen doen om hun sociale, emotionele en professionele ontwikkeling te bevorderen (in levensechte of zo levensecht mogelijke situaties)
In het netwerk worden ervaringen en problemen gedeeld die het best kunnen worden besproken met leeftijdsgenoten en die via het netwerk verder kunnen worden door verwezen naar andere instanties/organisaties.
Via het netwerk kun je bemiddelaars/jongeren vinden voor actief burgerschap: die helpen met het opzetten van activiteiten voor andere jongeren en/of ouderen of deze zelf actief uitvoeren als lid van een “werkgroep”.
Denk aan
-
Computercursussen/digitale vaardigheden
-
Kookcursussen andere culturen
-
Activiteiten/ondersteuning voor kansarme kinderen / daklozen / senioren (al of niet in bejaardentehuizen) – dansen/dansbattles
-
Voorlichtingen / workshops op scholen over ervaren racisme ( Halah) / chronische ziekten / lhtb+
-
Taalcursussen voor allochtonen
-
Het geven van sportlessen en fitnesslessen
-
Sociale projecten ter verbetering van klimaat / milieu of leefbaarheid in een wijk
-
Samenwerkingsprojecten met andere instanties Yourcube (ook in Groningen) / Noaber in Assen / Sport Drenthe – in Roden (Alida Pasveer) / Walhallab / Greenbase /
-
Op basisscholen met leerlingen het plein ombouwen naar een klimaatvriendelijkheid / natuurlijke omgeving – daar kun je ook MBO en VMBO bij betrekken
-
In wijken projecten die leefbaarheid verbeteren
-
Jongerenambassadeurs op het gebied van culturele voorstellingen / musea / dierenasiels.
Je kunt een taskforce/team van jongeren per thema en/of per provincieregio organiseren / samenstellen die vallen onder het bestuur van XpressUrself. Het bestuur heeft ene coördinerende functie en toezichthoudersrol.
Jongeren krijgen cursussen, trainingen / coaching en natuurlijk altijd een certificaat voor de activiteit die ze hebben verricht.
Natuurlijk heeft XpressUrself een eigen mediateam die verslag doet van activiteiten van de stichting (ook zo kunnen jongeren als journalist / fotograaf / geluidsman en cameraman ervaring opdoen. Daarnaast websitebouwers / redacteuren, etc.
Jongeren kunnen hun eigen sociale onderneming opzetten, voortkomend uit bv. een lesprogramma op school of in samenwerking met een school. In dat geval ook de totale onderneming ontwikkelen met financiën e.d.
Financiële dekking komt uit bijdragen per deelnemer van de deelnemer zelf of de school of de gemeente, de provincie, een andere non-profit op profit partij.
De korte termijn – wat hebben we al en wat willen we daarmee?
-
MEP (Model European Parliament) activiteiten borgen en uitbouwen door de organisatie en inhoud meer nog bij de MEP-deelnemers zelf te leggen. Ook kunnen we (opnieuw) samenwerking zoeken met de RUG (Europese talen en culturen)
-
Project van Aletta Jacobs en de gemeente Midden Groningen continueren en proberen te introduceren in andere gemeenten
-
Versterking samenwerking met de provincie Groningen bijvoorbeeld op onderwerpen als de Jongerenadviesraad en de educatieve schoolprogramma’s